17.6 C
Akmenė

10 patarimų norintiems keliauti tvariau

Ar jau skaitėte?

Norint keliauti tvariau labai svarbus kiekvieno kelionės dalyvio sąmoningumas – tiek organizatoriaus, tiek keliautojo. Daiva Savickienė ir Audronė Alijošiutė-Paulauskienė dalinasi dešimčia patarimų, kaip kiekvienas galime keliauti neteršdami pasaulio:

- Reklama -

Rinkitės tvarias transporto priemones. Esant galimybei naudokitės viešuoju transportu, tokiu kaip metro, tramvajai ir autobusai, taip pat važiuokite paspirtukais, dviračiais ar keliaukite pėsčiomis.

Iliustracinė nuotrauka.

Rinkitės Lietuvos turizmą ar kaimynines šalis. Turime nuostabią gamtą, tačiau neretai esame aplankę vos keletą įspūdingų savo šalies vietų. Taip pat daug neatrastų perliukų slypi ir mūsų kaimyninėse Baltijos šalyse.

Gerbkite aplinką. Tai reiškia, kad gamtoje turime nepalikti savo pėdsakų, pavyzdžiui, gamtinėse teritorijos turi nelikti jokių atliekų ar šiukšlių, vadovaukimės principu ką atsinešei – išsinešk. Venkime veiklos, kuri kenkia laukinei gamtai. Jei yra triukšmą, judėjimą ribojantys nurodymai, laikykimės jų, galbūt ten vaikus augina itin retos gyvūnijos rūšys.

Skriskite ekonomine klase. Keliaujant į tolimas šalis pirmiausia rekomenduojame rinktis ekonominę klasę skrydžio metu, nes ji yra pati draugiškiausia aplinkai.

Remkite vietinius gamintojus ir įmones. Tai pagyvina vietos ekonomiką ir sumažina importo poreikį, t.y. ir poveikį klimato kaitai.

- Reklama -

Apsistokite tvariuose būstuose. Yra daug viešbučių, nakvynės ir svečių namų, kurie yra įsipareigoję siekti tvarumo, tad pagal galimybes pasirinkite būtent šiuos būstus. Juos atpažinti galima iš žaliųjų ar tvarumo sertifikatų – pasitikrinkite ar sertifikatas patikimas, t.y. ar yra trečioji šalis, kuri užtikrina atitikimą žaliesiems kriterijams.

Pažinkite vietinę kultūrą ir jos veiklas. Tai parodo pagarbą žmonėms ir lankomoms vietoms, taip pat įgysite unikalių patirčių ir naujų draugų.

Išbandykite vietinį maistą. Taip palaikysite vietos ekonomiką ir sumažinsite anglies pėdsaką, nes maisto nereikės vežtis.

Išbandykite netradicinius turizmo būdus – tiek vietinėse kelionėse, tiek išvykę į užsienio šalis. Pasidomėję atrasite daugybę įdomių turizmo veiklų, pavyzdžiui, paukščių stebėjimas, žygiai, miško terapijos, pažintinės ekskursijos, edukacijos apie Lietuvos regionus, grybus, augalus, savęs pažinimo jogos ar pabėgimo nuo miesto ir triukšmo stovyklos.

Domėkitės ir stenkitės sužinoti daugiau apie tvarias keliones, pasirinkite patikimus šaltinius. Tvarios kelionės ne visada yra lengvos, bet tikslas – to vertas. Taip padarysite poveikį ne tik sau, bet ir ateities kartoms.

Lietuvos tvarumo bendruomenė sparčiai auga

Lietuvių ratas, kuriems rūpi tvarumas ir aplinkosauga, vis didėja – šį rugpjūtį jie telkiasi į festivalį „Zero Waste fest‘23“, kuriame dėmesys bus skiriamas būtent tvarių kelionių temai. Festivalis vyks rugpjūčio 11-13 d. Antalieptėje, Zarasų raj. Čia lauks ne tik diskusijos apie tvarų keliavimą, bet ir jogos, garsų ir meno terapijos užsiėmimai, saulės energija varomų eksperimentinių transporto priemonių pristatymai bei kitos su tvariu keliavimu susijusios veiklos. Dalyviai į renginį atvykę tvariu būdu (baidare, dviračiu, elektromobiliu ar pėsčiomis) bus maloniai nustebinti – jų laukia didelės bilietų nuolaidos.

Lietuvoje pasiruošti dviračių kelionėms galima daugelyje specializuotų dirbtuvių ir dviračių parduotuvių. Elektrinių dviračių remontas yra svarbus žingsnis prieš pradedant kelionę, siekiant užtikrinti saugumą ir patikimumą. Elektrinių dviračių remontas Kaune yra ypač patogus, nes mieste gausu kvalifikuotų meistrų ir dirbtuvių, kurios gali greitai ir kokybiškai paruošti jūsų dviratį kelionei. Be to, Birštono svečiai gali rasti remonto paslaugas vietinėse dviračių dirbtuvėse arba netoliese esančiuose miestuose, kad galėtų mėgautis saugiomis ir maloniomis kelionėmis.

TOP naujienos

„Iki“ pataria: tik 15 minučių, ir jūsų mėsos patiekalai bus dar skanesni – išnaudokite šias pigias rudenines uogas

Tiems, kas ilgisi vasarinės uogų gausos, nusiminti neverta – spanguolių sezonas jau pačiame gražume. Šios nedidelės raudonos uogos yra pigus vertingų medžiagų užtaisas, o...

Šiandien rytinėje šalies pusėje kai kur trumpai palis

Šiandien rytinėje šalies pusėje kai kur trumpai palis. Oras šils iki 10–15 laipsnių. Spalio 3-os naktį kai kur trumpai palis. Temperatūra naktį 5–10, dieną 14–19...

Artėjant Vėlinėms „Rimi“ parduotuvėse žvakių įsigysite pigiau: patarė, kokias geriausia rinktis

Per Vėlines lankysime artimųjų ir bičiulių kapus, degsime žvakutes, galbūt susitiksime su seniai matytais giminėmis. Pasak etnologės Gražinos Kadžytės, per šimtmečius išliko šios šventės...

Kaip astronautai vykdė brangiausią regėjimo korekciją istorijoje?

Astronomai visame pasaulyje šiemet švenčia garsiojo kosminio teleskopo „Hubble“ jubiliejų. Per 30 metų jis apsuko Žemę daugiau nei 175 tūkstančius kartų. Tiesa, į 570...

Šiandien sukščiausia temperatūra 12–16 laipsnių, debesuota su pragiedruliais

Šiandien bus debesuota su pragiedruliais. Vietomis trumpas, nedidelis lietus. Vėjas šiaurės vakarų, šiaurės, 4–9 m/s. Aukščiausia temperatūra 12–16 laipsnių. Rugsėjo 24 d. vietomis trumpas, nedidelis lietus. Naktį ir rytą kai kur rūkas. Vėjas vakarinių krypčių,...

Balandžio 30-oji: vardadieniai, astrologija, dienos INFO (Valpurgijos naktis)

Balandžio 30-oji – Valpurgijos naktis; Tarptautinė džiazo diena. Balandžio trisdešimtoji, antradienis – 120-oji metų diena (antroji 18-osios metų savaitės diena), iki Naujųjų metų lieka 244 dienos. Savo vardadienius šiandien švenčia Marijonas, Skaudmina, Skaudminas, Skaudminė, Skaudvilas, Skaudvilė,...

PORTALO SKAITOMIAUSI

JUMS PARINKTOS NAUJIENOS