12.6 C
Akmenė

Gegužės 15-oji: vardadieniai, astrologija. dienos INFO (Šv. Izidorius, Sėjos pabaiga)

Ar jau skaitėte?

Gegužės 15-oji – Steigiamojo Seimo susirinkimo diena;
Tarptautinė šeimos diena;
Šv. Izidorius, Sėjos pabaiga;
Respublikos diena.

- Reklama -

Gegužės penkioliktoji, trečiadienis – 135-oji metų diena (trečioji 20-osios metų savaitės diena), iki Naujųjų metų lieka 229 dienos.

Savo vardadienius šiandien švenčia Algedas, Jaunutė, Izidorius, Sofija, Sofronija, Žygvilas, Žygvilė;

rytoj: Bitė, Debora, Melita, Ubaldas, Vaidmantas, Vaidmantė;

poryt: Bazilė, Gaila, Gailas, Gailė, Nedinga, Nerdingas, Paskalis, Virkanta, Virkantas, Virdvaldas.

Savo vardadienius gegužės 15-ąją švenčia Algedas, Jaunutė, Izidorius, Sofija, Sofronija, Žygvilas, Žygvilė.

Dangaus kūnai:

Saulė šiandien teka 5.13, leidžiasi 21.18. Dienos ilgumas – 16.05.

- Reklama -

Šiandien – pirmoji Mėnulio jaunaties diena.

Saulė Jaučio ženkle.

Protingos mintys:

„Valdžia nieko negadina. Gadina baimė… baimė prarasti valdžią“ (Dž. Steinbekas).

Lietuva gegužės 17-ąją, primena ELTA:

1805 m. Šakių rajone, Rygiškiuose, gimė vienas iš lietuvių prozos pradininkų kunigas Antanas Tatarė (tikr. Totoraitis). Mirė 1889 m. Lomžoje (Lenkija).

1990 m. SSRS prezidentas Michailas Gorbačiovas priėmė Lietuvos ministrę pirmininkę Kazimirą Prunskienę.

1990 m. Šiauliuose, Jaunųjų gamtininkų stotyje, įkurtas Katinų muziejus. Tokie muziejai tuomet buvo ir Šveicarijoje bei Olandijoje.

2000 m. prezidentas Valdas Adamkus telegrama pasveikino popiežių Joną Paulių II jo 80-ojo gimtadienio proga ir padėkojo už ganytojišką dėmesį Lietuvai.

2001 m. Maltos ir Lietuvos užsienio reikalų ministrai Vilniuje pasirašė dvišalę sutartį dėl dvigubo apmokestinimo išvengimo.

2004 m. Japonijos vyriausybė Lietuvos muzikos akademijai skyrė 48 milijonus jenų (apie 1,5 milijono litų) naujiems muzikos instrumentams įsigyti.

2006 m. Lietuvos 2005 metų muziejininkės titulas ir 2 tūkst. litų premija įteikta Nacionalinio muziejaus Ikonografijos skyriaus vyresniajai muziejininkei Daliai Keršytei, sudariusiai albumą „Vilniaus vaizdų atvirukai 1897–1915“.

2006 m. baigdamas 81-uosius metus mirė žinomas vertėjas iš slavų kalbų Stasys Sabonis.

2013 m. Varėnos rajone, Perlojoje, surengta iškilminga keturių Dainavos apygardos Partizano Kazimieraičio rinktinės partizanų palaikų perlaidojimo ceremonija. Kautynėse su bunkerį šturmavusiais agentais-smogikais 1952 m. žuvo Antanas Česnulevičius-Mėnulis, Vytautas Lukoševičius-Balandis, Jonas Pečiukonis-Narkūnas-Banginis ir Vytautas Sadauskas-Karys.

2015 m. sostinės meno galerijoje „Kunstkamera“ veikiančią dailininkės Sofijos Romerienės (Zofia Romer, 1885–1972) parodą „Sofijos pasaulis” aplankė jos anūkė Marisha Helena Romer iš Jungtinės Karalystės, kuri atvežė dovanų – savo tėvo – S. Romerienės sūnaus Andriaus Romerio portretą.

2019 m. eidamas 95-uosius metus Kaune mirė vyskupas Paulius Antanas Baltakis OFM.

Kai kuriuos įvairių metų gegužės 17 dienos įvykius priminė ELTA.

 

ELTA Logo

TOP naujienos

Enter title here.

Vasara kvepiantis, greitas ir nebrangus desertas: reikės tik 10 minučių darbo ir 4ingredientų Šilumai lepinant, savaime norisi daugiau šviežio ir gaivaus maisto, o virtuvėje leisti...

Horoskopai vasario 1 dienai

AVINASJūsų nuotaika puiki, norisi tik linksmintis ir pramogauti. Žvaigždės jus palaiko, tad nerūpestingai leiskite savaitgalį. Ypač geri santykiai bus su vaikais ar jaunimu. Vienas...

Lapkričio 15-oji, orai, vardadieniai, horoskopai

Lapkričio 15-oji, sekmadienis, 46 savaitė. Saulė teka 7.49 val., leidžiasi 16.17 val. Dienos ilgumas 8.29 val. Mėnulis (Jaunatis). Vardadieniai: Albertas, Leopoldas, Vaidilas, Žadvydė.Datos: Aušros vartų Marija, gailestingumo motina Pasaulinė diena...

Gydytojo patarimai, kaip išvengti ligų: įvardijo brangiausias sveikatos klaidas

Šiais metais atliktame tyrime kas penktas lietuvis nurodo su sveikata susijusias išlaidas kaip vienas didžiausių. „Neplanuotos išlaidos kartais priverčia ne tik susiveržti diržus, bet...

Sausio 26-os dieną daug kur krituliai

Artimiausiomis dienomis Atlanto ciklonų keliai dažnai suks per Lietuvą. Sausio 26-os dieną daug kur krituliai (vyraus nedidelis sniegas, šlapdriba, pereinantys į lietų), plikledis. Vietomis rūkas, šerkšnas, galima lijundra. Vėjas pietvakarių, vakarų, 6–11 m/s, pajūryje iki...

14 metų, 4 darbai, 1 įmonė – Gintarės karjeros krypties paieškų istorija

Siekdami pokyčių gyvenime ir norėdami sau mesti iššūkį, nemažai žmonių renkasi keisti ir savo darbo vietą, rodo statistiniai duomenys. Tačiau pakeisti karjeros kryptį įmanoma ir toje pačioje įmonėje – net jei joje dirbi daugiau...

PORTALO SKAITOMIAUSI

JUMS PARINKTOS NAUJIENOS